marți, 22 iulie 2014

De ce dormim ?




Creierul folosește somnul pentru a elimina toxinele reziduale adunate pe parcurusl unei zile solicitante din punct de vedere intelectual, arată o cercetare citată de BBC.

Echipa americană de oameni de știință consideră că „sistemul de eliminare a reziduurilor” este unul dintre principalele motive pentru care dormim. Studiul, publicat în jurnalul „Science”, arată că celulele cerebrale se micșorează în timpul
somnului pentru a mări spațiul dintre neuroni și a permite fluidului să curețe creierul. Potrivit cercetătorilor, această funcție nu pare să fie posibilă atunci când creierul este treaz.

Studiul realizat de cercetători de la Centrul Medical de la Universitatea din Rochester mai sugerează că eșecul îndepărtării unor proteine toxice ar putea juca un rol apariția unor maladii ale creierului. De aceea când suntem bolnavi trebuie să dormim cât mai mult.

„Creierul are energie limitată la dispoziție și se pare că el trebuie să aleagă între două stări funcționale diferite: să fie treaz și conștient sau adormit și în proces de curățare”, a explicat cercetătorul Maiken Nedergaard.

Studiul se bazează și pe o descoperire de anul trecut, când oamenii de știință au identificat în creier o "rețea de conducte”, denumită sistemul glimfatic, ce transportă materialul rezidual în afara creierului. Cercetătorii au analizat creierul unor șoareci și au descoperit că acest sistem devenea de 10 ori mai activ în timp ce animalele dormeau.

Studii anterioare au mai arătat că
somnul are un rol important în fixarea amintirilor și în procesul de învățare. „Existau multe informații despre memorie și procesul de învățare, motive psihologice pentru somn. Dar noul studiu explică motivul fizic și chimic”, a arătat cercetătorul Neil Stanley.
În concluzie putem spune că creierul are nevoie de o „resetare și updatare” periodică. Pentru buna desfășurare a activității sistemului nervos (sistem care controlează totul în organism), este nevoie de acest proces psihic complex pe care noi îl numim somn. Dereglări ale somnului pot produce o multitudine de probleme fizio-psiho-comportamentale de la cele mai simple la cele mai diverse.

Un aspect foarte important care trebuie precizat este acela că atunci când, din diferite motive, nu dormim, creierul (sistemul nervos central) „ne decuplează” pur și simplu de la starea de veghe, indiferent de consecințe. Creierul este o entitate extraordinară dotat cu o inteligență practică autonomă și atunci când sesizează pericolul, în cazul de față lipsa de somn (ce poate duce și la leziuni cerebrale ireversibile), induce starea de somn chiar dacă ești în pat sau ești la volan. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

    SOCIETATE CIVILĂ PROFESIONALĂ DE PSIHOLOGIE MURARIU OFERĂ SERVICII DE   PSIHOLOGIE CLINICĂ PSIHOTERAPIE PSIHONUTRIȚIE  CONSIL...